11-03-2010

מאת: יובל גורן, NRG

מאז שנת 2000 מועסקת רבקה קינטו, אזרחית הפיליפינים, בסיעוד קשישה במושב בדרום הארץ. במהלך 10 שנות העסקתה בישראל, עבדה קינטו 7 ימים בשבוע במשך 24 שעות ביממה, כשהיא 'זוכה' ליום חופש אחד מידי חודש, לעיתים גם זה לא.

מטפלות שהצליחו להתאגד. צילום: חן גלילילדבריה, תשלום על שבתות וחגים בהם עבדה ללא הרף היא לא קיבלה, ושכרה בארבע השנים הראשונות היה מתחת לשכר מינימום. את חידוש ויזת העבודה שלה היא אולצה לשלם מכספה, בניגוד לחוק.

לאחרונה היא פנתה לברר את זכויותיה בארגון 'קו לעובד', שנדהם מפרטי המקרה ומיהר לדווח למשרד התמ"ת, שפתח בחקירה נגד מעסיקיה.
"פעם בחודש, לפעמים אפילו זה לא, היא הייתה מקבלת יום חופש, אבל במקרים מסוימים היא נקראה על ידי מעסיקיה לחזור לעבודה לאחר כמה שעות", סיפרה עידית לייבוביץ', רכזת תחום סיעוד בעמותה.

לצד הקשישה גם בבית החולים
לאחרונה חלה הרעה במצבה של הקשישה (82), והיא אושפזה בבית החולים קפלן ברחובות. לצידה, כמובן, נמצאת בכל העת קינטו. בשיחה עם מעריב אמרה אתמול קינטו כי "אני יודעת שלא קיבלתי מה שמגיע לי, חברות שלי אמרו לי שאני יותר מדי בשקט ושאני לא צריכה לעבוד כל כך הרבה, אבל אני רק רוצה להמשיך לעבוד כי אני צריכה את הכסף".

אנשי 'קו לעובד' פועלים כעת בניסיון לסייע לקינטו לקבל את הכספים המגיעים לה, בין היתר מתוך חשש שלאור פנייתה אליהם היא תפוטר, ותיאלץ לעזוב את הארץ מבלי לקבל את המגיע לה כחוק. "העברנו פנייה למשפחת הקשישה וציינו בפניה את זכויותיה של העובדת שנמנעו ממנה, עד היום לא קיבלנו מהם תשובה", סיפרה אתמול לייבוביץ'.

בשבוע שעבר קיבלה קינטו יום חופש לאחר תקופה ארוכה, וניצלה אותו כדי לנסוע לירושלים, שם התפללה בין היתר להחלמת מעסיקתה הקשישה. "לצערי אנחנו נתקלים בהרבה מקרים בהם מהגרי עבודה עובדים בתנאים בניגוד לחוק", אומרת דנה שקד, דוברת עמותת 'קו לעובד'.

"מאחר והם נמצאים בארץ למעלה מחמש שנים, בהתאם לחוק לפיו שהייתם מותרת כל עוד הם סועדים את אותו אדם, הם יודעים שלא יוכלו לעבוד במקום אחר ומעדיפים להישאר תחת התנאים האלו בכדי לא להיות מגורשים", הוסיפה.

לכתבה באתר NRG