26-03-2007

מאת: אמיר תיבון, וואלה חדשות

ארגון "קו לעובד" פנה הבוקר למחלקה לעניין סחר בבני אדם במשרד המשפטים, והגיש תלונה בשמה של ד"ס, עובדת זרה מסרי לנקה שהועסקה במשך שבעה חודשים בתנאי עבדות.

ד"ס הועסקה על ידי משפחה מירושלים, כמטפלת סיעודית עבור בנם. ימי העבודה שלה היו קשים וארוכים, ובתקופות מסוימות עבדה 18 שעות ביום. לדבריה, במשך שבעה חודשים שילמה לה המשפחה משכורת חודשית של 150 דולר – פחות מאלף שקלים.

בדצמבר 2006 נודע לד.ס. כי בעלה, שנשאר עם ילדיה בסרי לנקה, נהרג בתאונת דרכים. בעקבות הארוע הקשה, ביקשה ד"ס אישור לנסוע לסרי לנקה לבקר את שלושת ילדיה. בתלונה נכתב כי המעסיק שלה סרב לבקשתה, והודיע כי הוא אוסר עליה לעזוב את עבודתה לפחות עד לשנת 2008.

ביום שלישי ה-20 במרץ, עזבה ד"ס את בית המעסיק בשעות הבוקר, ולקחה מונית לתחנת משטרה בירושלים. לטענתה, השוטרת בתחנה אמרה כי אינה יכולה לעזור לה, והפנתה אותה לארגון "קו לעובד". כאשר יצאה מתחנת המשטרה, חיכה לה המעסיק שלה, שאיים עליה כי אם לא תשוב לביתו, יפגע בה.

יומיים לאחר מכן ברחה ד"ס פעם נוספת, והפעם נסעה ישירות למשרדי "קו לעובד" בירושלים. הארגון הצליח, בשיתוף פעולה עם שגרירות סרי לנקה בתל אביב, לארגן לה כרטיס טיסה למדינתה.

רבים מועסקים בתנאי עבדות

עו"ד חני בן ישראל מ"קו לעובד" אמרה היום לוואלה! חדשות, כי רשויות החוק במדינה, כולל המשטרה, "אינן מודעות מספיק לבעיות של עובדים זרים שמועסקים בתנאי עבדות. לא מדובר בסוגיה רגילה של יחסי עובד-מעביד, אלא בתופעה מכוערת ובלתי-חוקית".

דובר משטרת מחוז ירושלים אמר בתגובה כי אין באפשרותו לבדוק את דבריה של ד"ס, מכיוון שהיא אינה יודעת לאיזו תחנת משטרה הגיעה. הוא הוסיף כי המשטרה מטפלת באופן קבוע בתלונות של עובדים על תנאי העסקה לא הוגנים, כולל עובדים זרים רבים, וכי השוטרים עושים כל שביכולתם בכדי להעניק שירות הוגן לאותם עובדים.