27-04-2007

מאת: רותי סיני, הארץ

באחרונה הגישה עורכת הדין ענת גונן מ"קו לעובד" תלונות למשטרת ההגירה ומשרד התמ"ת בשמם של 15 פועלים תאילנדים נגד שני חקלאים מדרום הארץ, יצחק רום ממושב פריגן ויהודה טמיר ממושב אוהד. הפועלים סיפרו שלא רק ששכרם משולם באיחור של שלושה חודשים והם לא מקבלים תלושי שכר, אלא ששכרם נמוך מהמינימום – 102 שקל ביום במקום 145 שקל, ו-13 שקל לשעה נוספת במקום 20 שקל. הם גם סיפרו כי המעסיקים מחזיקים בדרכונים שלהם בניגוד לחוק, ולפחות אחד מהם נדרש גם לנקות את בית המעסיק.

תנאי העבודה של הפועלים התאילנדים מספקים את הסיבה האמיתית ללחץ שמפעיל הלובי החקלאי זה שנים לתוספת מכסות, לחץ שהניב בתחילת החודש החלטת ממשלה המנוגדת למדיניותה – להוסיף 3,000 עובדי חקלאות ל-26 אלף שכבר נמצאים בישראל.

תנאי העסקתם של הפועלים גם מסבירים למה חלקאים רבים מסרבים להעסיק ישראלים. לא רק שהם מקבלים קוטפי עגבניות ומשרתים ל-24 שעות ביממה, שבעה ימים בשבוע, אלא שאפשר גם להעסיק אותם כשוטפי כלים במטבחי האורחנים בערבה ובניקיון צימרים בצפון, למשל. לעובדים אין הרבה ברירות. הם מגיעים עם חוב כבד של 6,000 דולר למתווכים תאילנדים וישראלים שהסדירו את עבודתם בישראל, והמעסיקים גם דואגים להזכיר להם שאם יתמרדו, יישלחו הביתה בכיסים ריקים.

החקלאים טוענים בתוקף שהם נכונים להעסיק ישראלים, אלא שאלה אינם מוכנים לעבוד בחקלאות. עמותת "מען", המייצגת מובטלים במגזר הערבי, החליטה להרים את הכפפה וסיכמה בשנה שעברה עם משרד החקלאות על שיתוף פעולה. מדי שבוע מעבירים הסניפים האזוריים של המשרד לרכזי השטח של "מען" עדכונים על צורכי החקלאים, ועד כה גויסו כמה מאות עובדים. העמותה גם העבירה ללשכת השר אלי ישי תוכנית לקליטת אלפי עובדים ערבים.

בינואר נועדו נציגי "מען" עם מנכ"ל משרד החקלאות, יעל שאלתיאלי, ועם המשנה לנגיד בנק ישראל, פרופ' צבי אקשטיין. בפברואר נועדו עם פקידי משרד האוצר ואף הוזמנו להציג את עמדתם בפני ועדת מנכ"לים של משרדי ממשלה, שהוקמה כדי להחליט אם אכן להיענות לדרישת החקלאים ולהוסיף 3,000 עובדים תאילנדים. אבל המשחק היה מכור, ובעוד אנשי העמותה נפגשים עם המנכ"לים, כבר ישבו אלפי פועלים תאילנדים על מזוודותיהם.

ממשלתו של אהוד אולמרט, כמו קודמותיה, נכנעה בלא קרב. אף שבקווי היסוד שלה התחייבה להקטין את מספר העובדים הזרים, מיד עם כניסתו לתפקיד הודיע שר החקלאות שלום שמחון שיפעל להגדיל את המכסות. היה לו כבר ניסיון מכהונתו הקודמת, והוא ידע בדיוק איך לספק את דרישות החקלאים, שחלקם גם קבלני קולות במפלגת העבודה.

התוכנית הכלכלית שהציג בשבוע שעבר ראש הממשלה אהוד אולמרט כוללת הצעה לייקור העסקתם של עובדים זרים באמצעות היטלים ואגרות על החקלאים. אבל הניסיון מוכיח שחקלאים רבים מגלגלים את ייקור העלות אל כתפי הפועלים הזרים. נדרש פתרון שונה: כשם שהמדינה מסייעת למלונאים באילת (למרות המחירים המטורפים שגובים בתי המלון) עם חבילת תמריצים לעסקתם של עובדים ישראלים, כך עליה לעשות בחקלאות – להבהיר שהשערים להבאת עובדים זרים נסגרים ולסבסד חקלאים שמתפרנסים בדוחק כדי שיעסיקו ישראלים.