12-07-2011

מאת: יעל אברמן, דוברת
ביום שני ה-11.7.2011 שבתו 400 עובדים תאילנדים במושב אחיטוב שבעמק חפר כמחאה על תנאי העסקתם והפרת זכויותיהם. כ-400 עובדים החליטו לא לעבוד ועמדו בדממה מוחלטת ליד חממות המלפפונים, בפתח היישוב.
השובתים הם כחצי מהעובדים במושב שמגדל 70% מהתוצרת החקלאית בישראל. כתגובה לשביתה, פתח משרד התמ"ת בחקירה נגד המעסיקים.
העובדים שבתו שביתת אזהרה במחאה על תנאי העסקתם:
א. שכרם הינו מתחת לשכר מינימום: הם מקבלים 14.5 שקלים לשעה.
ב. שעות עבודה: הם עובדים 12-15 שעות ביום, 7 ימים בשבוע.
ג. הם מקבלים 4 ימי חופש בשנה בלבד.
ד.חלקם אינם מקבלים תלושי משכורת ומשכורתיהם מועברות ישירות לתאילנד, בלי שהם יודעים כמה קיבלו
ה. הם עובדים עם חומרים מסוכנים ללא הגנה מתאימה.

לדברי נטע רוזנטל, רכזת תחום חקלאות ב'קו לעובד': "הפרת זכויות עובדים בתחום החקלאות הפכה לנורמה יומיומית. העובדים באחיטוב היו אמיצים מספיק כדי להשמיע את קולם ולעמוד על זכויותיהם. קבוצת העובדים שבחרה לשבות היום עשתה זאת כמוצא אחרון: שוב ושוב הם ביקשו להעלות את שכרם או לעבור למעסיק אחר, אולם כל בקשותיהם נדחו על הסף עד שהם החליטו שלא יתנו יותר לרמוס את זכויותיהם. אנו מקווים שהשביתה היום תאפשר לעובדים לקבל את זכויות העובדים ולשנות במצקצת את המציאות הישראלית העגומה בתחום זה".
דברי העובדים: "אנו רק רוצים זכויות עובדים בסיסיות. דיברנו עם המעסיקים והצעתם האחרונה היתה 120 ₪ ל8 שעות ועוד 16 ש"ח עבור שעות נוספות שזה הרבה פחות מהמינימום".

לדברי עלא ח'טיב, מנכ"ל קו לעובד, "לא ייתכן שעובדים אשר מגדלים את 70 אחוז מהמלפפונים בארץ ועוד ירקות שאנחנו אוכלים, יעבדו בתנאי עבדות מודרנית. מהגרי עבודה זכאים לזכויות בסיסיות שוות ככל עובד ישראלי אחר. אנו עוקבים מזה מספר חודשים אחרי ניסיונות העובדים באחיטוב לעמוד על זכויותיהם ומחזקים את ידיהם".
משרד התמ"ת ומשרד הפנים חוקרים תנאי העסקתם.