24-08-2010

מאת: תני גולדשטיין, YNET

פרסום ראשון: אינטרמן, החברה הגדולה ביותר במשק ל"יבוא" עובדים זרים לחקלאות, נסגרה, לאחר שרשות ההגירה החליטה ש"דמי התיווך" שגבתה מהעובדים היו גבוהים מהמותר בחוק. בקו לעובד מרוצים. החברה ערערה לבית הדין .

רשות ההגירה והאוכלוסין של משרד הפנים סגרה את חברת אינטרמן (Interman), החברה הגדולה בישראל ל"יבוא" עובדים זרים לענף החקלאות. כך נודע ל-ynet. הרשות שללה את רשיונה של החברה, וגורם ממשלתי אמר ל-ynet כי ככל הידוע לרשויות, היא חדלה לפעול.

הסיבה לסגירת החברה: אינטרמן גבתה מהעובדים "עמלות תיווך" – תשלום עבור הגעתם לישראל – בשיעור גבוה מהמותר בחוק. אינטרמן עתרה לבית הדין הארצי לעבודה בבקשה לבטל את שלילת הרישיון.

בענף החקלאות מעריכים כי אינטרמן "מייבאת" לישראל עשרות אחוזים מאלפי העובדים הזרים המגיעים כל שנה כדי לעבוד בחקלאות, רובם מתאילנד. ההערכה היא שעקב שלילת רשיונה, יחולקו אשרות יבוא העובדים הזרים של אינטרמן בין חברות אחרות, ואילו העובדים שכבר הביאה לארץ יעברו לאחריות של מעסיקיהם ושל רשות ההגירה.

עובדים זרים משלמים לחברות בינלאומיות ה"מייבאות" אותם מחו"ל עמלה שמנה, בנוסף לעלות הטיסה והלינה בישראל. מנתוני ארגון "קו לעובדים" עולה כי רבים מ"יבואני העובדים" הללו גובים עמלות תיווך גבוהות מהמותר בחוק: בעוד שהחוק מתיר לגבות עמלה של עד 3,400 שקל, חברות רבות גובות יותר מ-8,000 דולר. אלא שב"קו לעובד" טוענים כי אינטרמן היא שיאנית המדינה בגביית עמלות, שמגיעות ליותר מ-10,000 דולר.

יו"ר קו לעובד, חנה זוהר, מסרה ל-ynet בתגובה: "אנו מברכים על ההחלטה ועל כך שיש אכיפה, ומקווים כי הערבויות שהחברה שילמה למדינה יחולטו כדי לשלם כרטיסי טיסה לעובדים שתקועים בישראל, וכי לעובדים שהחברה הביאה לישראל יובטחו הגנה וסיוע".

מרשות ההגירה והאוכלוסין נמסר בתגובה: "לאחרונה הוחלט לבטל את ההיתר ללשכת התיווך הפרטית אינטרמן, לאחר שנמצאו הפרות חמורות על הוראות חוק שירות התעסוקה, בעיקר בכל הנוגע לגביית עמלות מעובדים זרים. לא נוכל להרחיב מערב לכך, מאחר שהוגשה עתירה בנושא".

שילם 7,000 שקל – וגורש
עיון במסמכי ארגון "קו לעובד" ובפרוטוקולים של רשות ההגירה ומשטרת ההגירה מעלה תמונה לא נעימה של התנהלות החברה כלפי עובדיה. כך, לדוגמה, העיד עובד בשם גובינה מראו מנפאל, שהוחזק לפני מספר שנים במשמורת של משטרת ההגירה בהיותו שוהה בלתי חוקי בישראל: "אני שמונה חודשים בישראל. אני יודע שאשרת השהייה שלי הסתיימה, אבל אינטרמן חתמו אתי על חוזה עבודה שמחייב אותי לשנתיים".

"נכנסתי לעבודה אצל חקלאי ממושבר צוריאל. אחרי חודשיים, הסוכן שלי באינטרמן אמר לי לעבור למושב כרם בן זמרה. אחרי שמונה ימים הוא העביר אותי למושב ישע ואחרי חודש וחצי למושב מבטחים. במבטחים עצרו אותי. הפספורט שלי אצל איציק מכפר מימון. אני חושב שהוא מאינטרמן. התקשרתי לסוכן שלי באינטרמן, אבל הוא אמר לי לא להתקשר אליו, ואחר כך גם אמר לי 'אל תתקשר אלי'. אדם משוגע. אני מבקש להמשיך לעבוד כאן. שילמתי 7,000 שקל".

בעקבות עדותו של העובד, הורה משרד התמ"ת הורה למעסיק למסור את דרכונו ולשלם את חובו. מדובר בדוגמה אחת מלפני מספר שנים, אך בארגון "קו לעובד" טוענים כי עשרות עובדים התלוננו, לכאורה, על התנהלות דומה כלפיהם.

"אין קשר בין גביית הכסף בתאילנד לחברה"
מחברת אינטרמן נמסר בתגובה כי "מזה מספר שנים מנהל משרד התמ"ת חקירה מגמתית נגד 'אינטרמן', זאת במטרה לפגוע במוניטין של החברה ובתדמיתה.

"רישיון החברה הוא להבאת עובדים בלבד, ולא ניתן לקשור את החברה לכל סכסוך פנימי של העובד עם המעסיק שלו בארץ. אין קשר בין גביית הכסף בתאילנד לחברה שפועלת בישראל.

"בימים הקרובים, בית המשפט ידון בערעור שהוגש, ובו מובאים פרטים חד משמעיים המוכיחים שלטענות הממונה על יחידת הסמך לעובדים זרים לשעבר – לא היה קשר למציאות".