02-08-2016

תקציר דו"ח "עבודה שחורה, כסף שחור" – תמונת מצב 2016

סכום דמי התיווך הממוצע שמשלמת עובדת סיעוד כדי להגיע לעבוד בישראל עומד על 10,688 דולר. כ- 75% מהסכום מועבר לחברות כח האדם בישראל בניגוד לחוק וללא דיווח לרשויות המס

על פי סקר חדש שערכה עמותת "קו לעובד" בקרב עובדות ועובדי סיעוד: בחמש השנים האחרונות זינק סכום דמי התיווך הממוצע לעובדת בכ- 3,600$. הרווחים, הנאמדים במאות מליוני שקלים בשנה, נגרפים לכיסן של חברות כח האדם בישראל. 

לפי ממצאי הסקר משלמות עובדות הסיעוד חלק נכבד מדמי התיווך בישראל, ולעתים אף את הסכום כולו: כמחצית מהעובדות העידו כי שילמו דמי תיווך בישראל והסכום הממוצע ששולם בארץ עמד על 75% מסך דמי התיווך שנגבו מהן.

סכום דמי התיווך הממוצע עומד כיום על כ-10,688$, בעוד הסכום הממוצע שמשלמים עובדים גברים עומד על כ-13,104$ בשל הביקוש הנמוך לגברים בענף שכ-80% ממנו הן נשים. 

בנוסף, בשל מגבלות חדשות שהוטלו על מהגרי עבודה בסיעוד, התפתחה תופעה חמורה של גביית דמי תיווך נוספים מעובדים המתקשים במציאת מעסיק חדש בישראל לאחר סיום העסקה, בסכומים העולים עד כדי 5,000$ לעובד.

למרות החקיקה והעונשים החמורים, רשויות החוק כמעט ואינן מטפלות בעבירות של גביית דמי תיווך ממהגרי עבודה בישראל, גם אם נעשו בישראל, על ידי ישראלים ובאמצעות חשבונות בנק מקומיים.

הסכומים שעל עובדים לשלם על-מנת "לרכוש" את אשרת העבודה הם סכומי עתק במונחים של כלכלת ארץ מוצאם והם נאלצים ללוות כספים ממשפחותיהם או מקהילותיהם. במהלך תקופת החזר ההלוואה יעשו רבות מעובדות הסיעוד כל שביכולתן על מנת לשמור על מקום עבודתם, לעיתים גם במחיר של ניצול קשה ואף אלימות מינית ופיזית.

עידית לבוביץ', רכזת תחום סיעוד ב"קו לעובד": "ענף הסיעוד הוא הענף הגדול ביותר שבמסגרתו מועסקים מהגרי ומהגרות עבודה בישראל וצפוי לגדול משמעותית במהלך השנים הבאות. גביית דמי התיווך עודה אחת התעשיות המכניסות והרווחיות ביותר למתווכי כח אדם בכלכלה הישראלית והליך הגיוס לעבודה בישראל היה ונותר מושחת מכל מושחת. לא ניתן להשלים עם מצב בו המדינה נמנעת מהתקשרות בהסכם ומשיתוף פעולה בינלאומי בתחום הגדול ביותר בו מועסקים מהגרות ומהגרי העבודה בישראל, ולא מבצעת פעילות אכיפה נרחבת כנגד המתווכים הגובים מהעובדים את הסכומים המופקעים הללו".

לקריאת הסיקור המורחב של אילן ליאור בעיתון הארץ:

בניגוד לחוק, מהגרי עבודה נאלצים לשלם יותר מ-10,000 דולר כדי להגיע לישראל

לקריאה והורדה של הדו"ח המלא:

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download/להורדת המסמך [2.06 MB]