14-05-2008

מאת: עמירם כהן, הארץ

החלטת ממשלת ישראל לערב את ארגון ההגירה של האו"ם (iom) בגיוס עובדים תאילנדים לעבודה בחקלאות בישראל גרמה למחלוקת עם תאילנד, בגינה עצר משרד ראש הממשלה מאז ראשית השנה את כניסתם של 5,000 עובדים תאילנדים לישראל.

מדובר בכ-20% ממכסת העובדים הזרים לחקלאות שאושרו על ידי הממשלה. כתוצאה מכך, ייגרם נזק כספי רב לחקלאים, שמסתכם עתה בעשרות מיליוני שקלים, ועלול להגיע למאות מיליוני שקלים לקראת קטיף הקיץ.

בשיחה שהתקיימה באחרונה בבנגקוק בין שרת העבודה של תאילנד, אוריוואן פינטונג, למזכיר ארגון מגדלי פרחים בישראל ומחזיק תיק עובדים זרים בהתאחדות חקלאי ישראל, חיים חדד, אמרה השרה כי ממשלתה היא האחראית הבלעדית לגיוס עובדים לחקלאות בישראל וכי "ניסיונה של ישראל לכפות על תאילנד את מעורבות האו"ם בתחום הגיוס והמיון של העובדים, הוא בלתי נסבל".

התאחדות חקלאי ישראל האשימה את מנכ"ל הממשלה, רענן דינור, באחריות להפסקת מתן האשרות לעובדים הזרים: באחרונה הועברה האחריות לטיפול בעובדים הזרים ממשרד התמ"ת למשרד ראש הממשלה, וממשלת ישראל החליטה למסור את הטיפול בגיוס ובמיון העובדים התאילנדים לידי ארגון ההגירה של האו"ם. זאת, לאחר שהתברר כי העובדים משלמים לחברות כוח האדם הפרטיות בישראל ובתאילנד סכומים שמגיעים ל-9,000 דולר לעובד. לפי נתוני ארגון קו לעובד, כ-65% מהכספים הללו נגבים על ידי החברות הישראליות, והסכום הכולל שגובות חברות כוח האדם בשתי המדינות הוא יותר מ-250 מיליון דולר בשנה. בחלק מחברות כוח האדם אף שותפים גורמים עסקיים מתחום החקלאות.

בעקבות המחסור בעובדים בחקלאות שנגרם בשל עיכובים במתן האשרות, כינסה בשבוע שעבר התאחדות חקלאי ישראל ישיבת חירום בנושא וקראה בהודעה לממשלה: "לחדול מהניסיון הכושל לערב את ארגון ההגירה של האו"ם בהבאת העובדים התאילנדים לישראל".