08-12-2014

בתאריך 12.8.2014 ורגע לפני פיזורה, אישרה מליאת הכנסת בקריאה שנייה ושלישית את תיקון מספר 5 לחוק ההסתננות, הקובע כי מבקשי מקלט חדשים ייכלאו לשלושה חודשים בכלא סהרונים ויועברו לאחר מכן למתקן חולות. תקופת ההחזקה בחולות תוגבל לשנה ושמונה חודשים. איסור העבודה למוחזקים בחולות נותר על כנו, אך חובת ההתייצבות לרישום נוכחות תצומצם משלוש פעמים לפעם אחת ביום. אם ייעדרו מבקשי המקלט מרישומי הנוכחות, ייתפסו עובדים או יפרו את תנאי השהייה, תהיה לפקידי רשות האוכלוסין וההגירה סמכות להעבירם לסהרונים לתקופה של עד ארבעה חודשים. לפי פסיקת בג"ץ, אם לא היה מאושר חוק חדש עד 22 בדצמבר, המדינה היתה מחויבת לסגור את מתקן חולות ולשחרר יותר מ–2,200 מבקשי מקלט מאריתריאה וסודאן. 47 חברי כנסת תמכו בהצעה לתיקון, 23 התנגדו לה, ושלושה נמנעו בהצבעה.

המוקד לפליטים ולמהגרים, האגודה לזכויות האזרח, א.ס.ף – ארגון סיוע לפליטים ולמבקשי מקלט בישראל, רופאים זכויות אדם, קו לעובד, המרכז לקידום פליטים אפריקאים ואמנסטי אינטרנשיונל ישראל הגיבו  לאישור תיקון מספר 5 לחוק למניעת הסתננות במליאת הכנסת:

 

"נעתור לבג"ץ ונמשיך להיאבק

עד שהכנסת תקדם מענה ראוי וחוקתי"

"הכנסת אישרה היום את המשך ביזוי בג"ץ, הולכת השולל של תושבי דרום ת"א ואת בזבוז כספי משלם המסים על פתרונות פסולים. כליאה לכשנתיים במתקן "חולות" והערמת קשיים על מעסיקים תמשיך להפר את זכיותיהם של מבקשי המקלט, ורק תעמיק את המצוקה בשכונות. גם תומכי החוק הודו כי מטרתו היחידה היא להזדרז ולמנוע את סגירת מתקן "חולות", וכל זאת כשעל שולחן הכנסת מונחים פתרונות אמיתיים – לדוגמא הצעת החוק לשיקום דרום ת"א של סיעות העבודה, יש עתיד ומרצ".

הארגונים, ששתי עתירותיהן הקודמות בנושא התקבלו בבג"ץ, הוסיפו כי "נמשיך להיאבק גם בחוק בלתי חוקתי זה ונעתור לבג"ץ נגדו, בתקווה שהכנסת הבאה תפעל סוף סוף למען מענה ראוי לתושבי דרום ת"א ולמבקשי המקלט בישראל – ולא למען הון פוליטי והסתה".

African refugees protest for human rights, Tel Aviv, Israel, 10.6.2012