10-06-2008

מאת: רותי סיני, הארץ

ועדת הכספים של הכנסת תקיים היום דיון דחוף, לבקשת ח"כ שי חרמש (קדימה), על טענת התאחדות חקלאי ישראל כי הממשלה מונעת הבאת 4,500 עובדים מתאילנד. החקלאים חושדים שהבאת העובדים מתעכבת עד ליישומו של הסדר שמטרתו לחסל את תשלום דמי התיווך של אלפי דולרים שמוטלים על תאילנדים שרוצים לעבוד בישראל – הסדר שלו הם מתנגדים נמרצות.

לפני כשנה נחתם הסכם בין ממשלת תאילנד לארגון ההגירה הבינלאומי (IOM) בתמיכתה של ישראל, לפיו עובדים זרים מתאילנד יובאו לישראל רק באמצעות הארגון, שבין מטרותיו המלחמה בסחר בבני אדם. מטרת ההסכם – למנוע את עושק העובדים, שנהגו לשלם אלפי דולרים לקבלנים פרטיים כדי שאלה ימצאו להם עבודה בישראל, ופעמים רבות נקלעו לחובות קשים. גם חברות כוח האדם הפרטיות שנוהגות "לייבא" את העובדים ארצה, מתנגדות נחרצות להסכם, שמימושו משמעותו הפסדים כלכליים גדולים בעבורן.

בשבוע שעבר נועדה שגרירת ישראל בבנגקוק, יעל רובינשטיין, עם שרת העבודה של תאילנד אוריוואן פינגטונג. הפגישה התקיימה אחרי שחיים חדד, מרכז תחום עובדים זרים בהתאחדות החקלאים, הפיץ הודעה שלפיה בפגישה עמו השמיעה השרה ביקורת נוקבת על ההסכם ועל התערבותה, כביכול, של ישראל בהליך גיוס העובדים.

"היא הכחישה שאמרה דברים כאלה ואמרה שהזדעזעה לשמוע את הדיווח", אומרת רובינשטיין. "היא אמרה שהיא מברכת על ההסכם. היחסים בין ישראל לתאילנד מצוינים. זהו הסכם היסטורי אבל ישנן קבוצות אינטרסים שרוצות לטרפד אותו. כאן הכל ערוך ומוכן". בישראל, חברות כוח האדם מעכבות את יישום ההסכם בין היתר בגלל עתירות שהגישו לבתי המשפט וסירוב לחתום על הסכמים. ראש יחידת הסמך לעובדים זרים במשרד התעשייה, מסחר ותעסוקה אומר שההסכם ייושם עוד החודש.

באחרונה ביקרו בישראל נציגים של ארגון ההגירה הבינלאומי, שמקום מושבו בשווייץ, ונפגשו עם נציגי חקלאים וחברות כוח אדם שהתריעו באוזניהם שיישום ההסכם ייכשל.

"אנו תובעים מהממשלה לחדול מהניסיון הכושל לערב את ארגון ההגירה של האו"ם בהבאת העובדים לארץ", מסר חדד בהודעה שפירסם באינטרנט. חדד אף רמז שהמניעים של הממשלה, ובאופן ספציפי של מנכ"ל משרד ראש הממשלה, רענן דינור, שפועל לקדם את יישום ההסכם, אינם ענייניים. "בעבר היו ניסיונות של השר בניזרי לבצע שינויים שהתברר שהונעו משיקולים אישיים", כתב חדד. "אנו מקווים שאין כאן חזרה של מקרה בניזרי", כתב בהתייחסו להרשעתו של שר העבודה והרווחה לשעבר, שלמה בניזרי, בקבלת שוחד בתמורה לאישורים להבאת עובדים זרים. דינור מסר כי "הדברים אינם ראויים להתייחסות או פרסום".

במכתב לוועדת הכספים הזהירה עמותת "מען" המסייעת למובטלים כי הבאת העובדים התאילנדים תסגור את הדלת בפני אלפי אזרחים ערבים שנמנעים מהם מקורות פרנסה משום שהעובדים מתאילנד זולים יותר.