14-12-2010

מאת: סלווא עלינאת, רכזת שטח עובדים פלסטינים בהתנחלויות

הדו"ח עוקב אחרי השינויים והאתגרים שעומדים בפני עובדים פלסטינים המועסקים בהתנחלויות ומסכם שנה של פעילות בקרבם.

חרם?
בתחילת שנת 2010, הכריזה הרשות הפלסטינית על כוונתה למנוע מעובדים פלסטינים לעבוד בהתנחלויות. בעקבות פרסומים אלו בתקשורת הפלסטינית והעולמית, נוצרה אווירה של בלבול בקרב העובדים לגבי המשך העסקתם בהתנחלויות.

במפגשים עימם ביקשו העובדים לדעת מה יעלה בגורלם מבחינה משפטית, במידה ויאלצו לעזוב את העבודה כתוצאה מדרישת הרשות הפלסטינית.

מבדיקה ראשונית של קו לעובד, עולה כי סיכוי העובדים לקבל פיצויים קלושים משום שהפסקת ההעסקה לא הייתה מרצונם ובשליטתם של המעסיקים הישראלים.

בחודשים האחרונים, העובדים מדווחים על צעדים חד-צדדיים של המעסיקים. בכמה מפעלים באזורי התעשייה ברקן, ניצני עוז ובמישור אדומים הוחלפו עובדים פלסטינים בעובדים ישראלים או בעובדים זרים.

יחד עם זאת, ברשות הפלסטינית מדברים על אפשרות להאריך את מועד החרם בעוד שנה, כאשר לא ברור לעובדים מה יעלה בגורלם גם בשנה הבאה.על רקע החרם, עלתה הדילמה בין העמדה הפוליטית שמתנגדת לקיום ההתנחלויות לבין הצורך בפרנסה לאלפי משפחות של עובדים בגדה המערבית. באחד המפגשים עם עיתונאית מספרד במחנה הפליטים עקבת ג'בר, ליד יריחו, בו מועסקים מאות עובדים באזור התעשייה מישור אדומים ובבקעת הירדן, חששו העובדים להביע את עמדותיהם הפוליטיות. אחד מהם, עובד בשנות השלושים לחייו, ואב למשפחה בת חמש נפשות, אמר כי הוא חושש שאם יביע עמדה פוליטית כלשהי, הוא יאבד את אישור ההעסקה שלו, ובכך גם את מקור פרנסתו. העובד סיפר כי הוא כבר נתון תחת איומים של מעסיקו הישראלי, שאמר לו כי במידה ולא יבטל את התלונה נגדו בבית הדין לעבודה, "יסדר לו סירוב ביטחוני".

לדוח המלא