03-12-2008

מאת: סלוא עלינאת, קו לעובד

תחושת הייאוש בקרב העובדים הפלסטינים בהתנחלויות גדולה מתמיד. מרבית העובדים מועסקים באמצעות קבלנים פלסטינים המוצגים על ידי העובדים כאנשים שהם "מעל החוק".

אחד העובדים סיפר כי הקבלן תחתו עובד האשים אותו בגניבה באזור התעשייה ברקן ומאז אסרו עליו השומרים להיכנס לאזור למרות שהיה בידו אישור כניסה. עובד אחר סיפר כי יש איגוד לקבלנים הפלסטינים באזור ברקן בו מחרימים עובדים שדורשים את זכויותיהם.
עוד סופר, כי בעקבות תביעה משפטית בה תבעו קבוצת עובדים גם את המעסיק וגם את הקבלן החל הקבלן לאיים על חיי העובדים, במידה ולא ימחקו את התביעה. העובדים אמרו שהקבלן ידוע כמשתף פעולה באזור ודרשו את מעורבותה של הרשות הפלסטינית בעניין.
נציגי האיגודים בסלפית, טענו כי עניינם של הקבלנים הפלסטינים באזור התעשייה ברקן ידוע להם וכי כבר התלוננו רבות בפני ראש עיריית סלפית. גם העלו את העניין בפני הטלוויזיה הרשמית הפלסטינית ועוררו סערה סביב הנושא, אבל מתברר להם שיש לקבלנים אלה תומכים ברשות ולכן לא ננקטו נגדם צעדים.

חלק מהעובדים היו משוכנעים שהקבלן הוא המעסיק שלהם ושעליו חלה האחריות על תנאי העסקתם. עו"ד האשם מסארווה הבהיר כי לפי פסק דין בית הדין לעבודה משנת 1982 ישנן דרכים לזהות על מי חלה אחריות ההעסקה. יש לבדוק לטובת מי העבודה מבוצעת? מי מספק את כלי העבודה? מי אחראי לקבל את ההחלטות בעבודה? מי מפקח על העבודה במפעל?
ברוב המקרים המפעל הוא האחראי על העובדים על אף שהקבלן משלם להם את משכורותיהם ומסיע אותם. הקבלן הוא צינור להעברת הכספים מהמעסיק אל העובדים, לפעמים הוא מנהל עבודה, אבל הוא אינו המעסיק.

עו"ד מסאוורה, נתן דוגמא ממפעל בו תבעו עובדיו את המעסיק שנהג למסור את משכורות העובדים לחלפן כספים ברשות הפלסטינית שפדה את ההמחאות למזומן והעביר את הכסף לעובדים. "החלפן אמנם משלם לעובדים את משכורותיהם" אמר עו"ד מסארווה, "אבל זה לא הופך אותו למעסיקם. המעסיק הישיר לעיתים מתחמק מאחריות ומטיל אותה על הקבלנים או במקרה הזה – על החלפן."

עו"ד מסארווה אמר ששופטים בבתי הדין הישראלים מודעים לפעמים לתרמיות המעסיקים. למשל, בתיק אחד שמתנהל בבית הדין לעבודה בתל אביב של מעסיק שהציג תלושים מזויפים השופטת גילתה את התרמית ואמרה למעסיק: "אני מציעה לך להסתיר את הזיופים האלה." בתיק אחר בו המעסיק הישראלי טען שהקבלן הפלסטיני הוא המעסיק האמיתי, השופט הציע לו לחשוב טוב מאוד לפני שממשיכים בתיק והמליץ לו לסגור אותו.
חלק מאישורי העבודה של עובדי הקבלן רשומים על שם הקבלן הפלסטיני. מקרים כאלו לא הופכים את הקבלן למעסיק. צריך להיות חוזה שמסדיר את יחסי העבודה בין המעסיק לבין הקבלן והעובדים. מסארווה הבהיר: "עדיין לא הגענו בבית הדין לעבודה בישראל למצב בו הוכח שקבלן פלסטיני הוא אכן המעסיק של עובדים פלסטינים בהתנחלויות."

לצפייה בסרט "חיי מלכות" המציג עדויות של עובדים פלסטינים בהתנחלויות לחצו כאן