07-09-2016

עמותת קו לעובד מברכת על החלטת בית המשפט העליון לדחות את ערעורם של בני הזוג ג'ולאני שהורשעו בבית המשפט המחוזי בירושלים בעבירות החזקה בתנאי עבדות ועיכוב דרכון של הגברת מרי אן פואיג אזרחית הרפובליקה הפיליפינית (ע"פ 6237/12). בהחלטתו הותיר בית המשפט על כנו את גזר הדין המחייב תשלום פיצוי בגובה 30,000 ש"ח לעובדת והפריך באופן מפורט וראוי לציון את ניסיונות המעסיקים להפלילה, תוך ניצול מעמדה המוחלש כאזרחית זרה וחסרת מעמד בארץ.

הגב' מרי אן פואיג נלקחה על ידי הזוג ג'ולאני לעבודה בביתם בירושלים מביתה של בתם בירדן, ללא הסכמתה, והועסקה שם משך 22 חודשים תוך שדרכונה ומכשיר הטלפון הנייד שלה מוחזק בידי בני הזוג. גב' פואיג שוכנה בחדר שירותים ומקלחון, בו הוקצתה לה מיטה מתקפלת ומדף לחפציה האישיים. היא הועסקה בעבודות משק הבית משעות הבוקר ועד שעה עשר בלילה, ולעיתים אף מעבר לכך, והיא הורשתה לקחת רק שתי הפסקות קצרות כדי לאכול. לא ניתנו לה ימי חופש שבועיים או שנתיים בכל התקופה וכל יציאותיה של מביתם של בני הזוג היו מוגבלות ביותר ונעשו תחת פיקוחם. הזוג ג'ולאני נהגו לנעול את דלת ביתם ביציאתם ממנו ובשהותם בו, בעוד שלגב' פואיג לא ניתנה גישה למפתח. כמו כן אסרו על המתלוננת לשוחח עם אחרים וכאשר שהו בחו"ל הושארה נעולה בביתם.

עבודתה של גב' פואיג אצל בני הזוג הסתיימה כשהצליחה, בתאריך 06.09.2009, לחמוק מביתם באין רואה, בעזרתן של עובדות פיליפיניות שסייעו לה, ולהגיע בסיוען למשרדי "קו לעובד" בירושלים. עובדת העמותה התקשרה מיד למשטרה אשר הגיעה לביתם של בני הזוג ועצרה אותם.

עמותת קו לעובד היתה ועודה אחד הארגונים הבודדים המעניקים סיוע למהגרות עבודה בענף הסיעוד, ומעורה בקהילת מהגרי העבודה בישראל. העמותה משמשת כתובת לפניות עובדים במצוקה במקרים קלים כחמורים. פגיעותן של עובדות הסיעוד עודנה מוחשית ורבה. עדויות על העסקה פוגענית ופלילית מתקבלות במשרדי קו לעובד באופן שוטף.

ראוי כי מדינת ישראל, המסתמכת על מהגרי עבודה בענף הסיעוד לשם טיפול בקשישים ובנכים, תשקיע את המשאבים הנדרשים להעמדת מערך פיקוח ואכיפה ראוי, אשר יגן על גופן, חירותן וזכויותיהן של העובדות וימנע את הישנותם של מקרים דומים בעתיד.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download/להורדת המסמך [422.38 KB]