24-03-2008

מאת: טל רבינובסקי, Ynet

המחסור בכסף, בתרופות ובכוח אדם הכריע את מתנדבי מרפאת הפליטים שבדרום תל-אביב. מנהלת המרפאה הסבירה: "במקום לקבל טיפול הפליטים אולי קיבלו אקמול". עשרות המטופלים שנהגו להגיע למקום מדי ערב יצטרכו מעתה לפנות לבתי החולים.

בעשר השנים האחרונות הגיעו מדי ערב עשרות מטופלים למרפאה הפתוחה לטיפול בפליטים בדרום תל-אביב. אתמול (א') נסגרה המרפאה בה מצאו הפליטים את אחת הכתובות היחידות לקבלת טיפול נאות. לדברי מנהלת המרפאה, נועה קאופמן, למקום הגיעו כ-100 מטופלים מדי ערב. קאופמן הדגישה כי במרפאה מסוגלים להעניק טיפול ראשוני בעזרת משככי כאבים ואנטיביוטיקה, אבל בכל הנוגע למחלות קשות וניתוחים, המתנדבים במקום לא יכולים לסייע: "במקום לקבל טיפול הם אולי מקבלים אקמול". היא הוסיפה כי למרות סגירת המרפאה מפרסמים המתנדבים הסברים שיסייעו לפליטים להגיע לבתי החולים הממשלתיים.

ד"ר בלה קאופמן, רופאה מתנדבת באירגון "רופאים לזכויות אדם", אמרה ל-ynet כי מצבה של המרפאה לא מאפשר להעניק טיפול ראוי לפליטים: "עכשיו דפק פה על הדלת אדם עם סכרת קשה שצריך טיפול באינסולין והמרפאה סגורה, הוא יצטרך לחפש את המענה בחדר המיון הוא יקבל טיפול היום אבל מחר הוא יצטרך עוד פעם. אי אפשר שנהיה עלה התאנה של משרד הבריאות ומדינת ישראל באספקת השירותים האלה".

ס' פליט מאריתריאה מבקר במרפאה לעיתים קרובות. הפעם הראשונה בה עמד בפתח המקום הייתה יומיים לאחר שהגיע לישראל וסבל מכאבי שיניים. "אני מעריך אותם מאוד כי הם עובדים מסביב לשעון בהתנדבות, זה באמת מדהים", הוא סיפר, "המרפאה לא הייתה עבורנו רק מרכז בריאות, אלא סוג של מפה, מרכז מידע ששלח אנשים לאן שרצו להגיע, אני לא יודע מה יקרה אחרי הסגירה".

על רקע סגירת המרפאה, דרש שר הבריאות, יעקב בן-יזרי, תקציב של שבעה מיליון שקלים לטיפול בפליטים שנמצאים בישראל ללא אישור. התקציב מיועד לחיסונים נגד מחלות כמו חצבת ואבעבועות רוח, לגילוי שחפת ואיידס ולטיפול במחלות. ההערכה היא כי בין הפליטים שנמצאים בארץ יש כ-100 נשאי איידס.

נועה קאופמן ברכה על יוזמת השר: "נראה לו את המרפאה, אף שר בריאות לא היה כאן, אנחנו נשמח ללוות אותו למקלטים ולהראות לו איפה הם חיים, אין ספק שההזנחה תורמת למצב שלהם".